Internationale Dag van de Fotografie

19 augustus is het dag van de fotografie!
Jaarlijks staan we op deze dag stil bij de invloed die foto’s en fotografen hebben op onze samenleving.

Waarom 19 augustus?

TIZFotografie blog

De datum: 19 augustus is niet toevallig gekozen, het is de dag waarop de uitvinding van de fotografie centraal staat. Louis Daguerre is de uitvinder van Daguerreotypie, een vroege fotografische methode uit de eerste helft van de 19e eeuw. Door de oplopende ontwikkelingskosten verkoopt Daguerre op 19 augustus 1839 zijn patent aan de Franse overheid, die het vervolgens schenkt “free to the world”. Daguerre wordt sindsdien als de uitvinder van de fotografie beschouwd.

Vanwege de hoge ontwikkelingskosten en ingewikkelde apparatuur was fotografie aanvankelijk alleen mogelijk voor welgestelden. In de jaren 1860 verdween de daguerreotypie van het toneel. Vanaf dat moment werd gebruikgemaakt van de calotypie, de voorganger van het fotograferen met een negatief. Pas in 1888, na vele tussenliggende verbeteringen in materiaal, werd met de uitvinding van de rolfilm door de firma Kodak, fotografie voor iedereen bereikbaar.

TIZFotografie blog

Fotografie betekent letterlijk ‘schrijven met licht’ Het komt uit het Grieks, foto = licht en grafein = schrijven.

Waar komt het woord “kiekje” vandaan?

Israël_David_Kiek,_circa_1885

Israël Kiek

Het woord staat voor een nonchalante, uit de losse pols gemaakte foto. Zoals de Engelse het woord snapshot gebruiken. Echter het woord “kiekje” komt van de fotograaf Israël Kiek. Zijn achternaam is synoniem geworden voor de nonchalante foto omdat hij bekend is geworden met zijn groepsfoto’s van studenten.


s’ Nachts werd de oude heer Kiek met regelmaat uit zijn bed geroepen door een dronken student. De studenten bedachten zelf een opstelling voor de foto’s met een spontaan karakter: in de dakgoot, op een keukentrap of met gekke bekken. Heel anders dan de gebruikelijke portretfoto’s rond 1858 die de heer Kiek overdag maakte. Kiek hield niet van de verzoeken of het tijdstip van de studenten en daarom maakte Kiek de foto’s met de rug naar de loltrappers toe gekeerd. Desondanks, of misschien wel mede daarom werd er later nog veel over Kiek en zijn foto’s gesproken.

TIZFotografie blog

Als je oog een camera zou zijn.

TIZFotografie blog

Als er uitleg gegeven wordt over het diafragma, wordt de werking van het oog nog wel eens gebruikt.
Het diafragma bepaalt hoe groot de baan van licht is die wordt doorgelaten. Dit gebeurt in je camera door de lamellen in je lens en in je oog door je pupil/ iris.
Bij weinig licht wordt de pupil groter en bij veel licht wordt de pupil kleiner. Voor het diafragma geldt hetzelfde. Bij weinig licht is (vaak) een groot diagrafma (klein getal) nodig en bij veel licht een klein diafragma (groot getal).
Als je oog een camera zou zijn dan had die een diafragma van f/8.3 bij veel licht en maximaal f/2.1 in het donker.